ruïne van Brederode
Op 24 juni ben ik samen met mijn vader naar de ruïne van Brederode geweest als laatste culturele activiteit voor mijn site!



geschiedenis
de naam Brederode komt oorspronkelijk van het stuk bos de Brede Roede. Dit bos is gekapt zodat het kasteel er gebouwd kon worden. Als eerst was het kasteel alleen maar een woontoren. Rond 1300 is de toren echter gesloopt en heeft Dirk II van Brederode er een vierkant kasteel laten bouwen. In de gang als je de ruïne in loopt staat een grote zwarte kist met een houten kasteel er in. Daarin kan je het Brederode kasteel volledig zien. Je ziet dan hoe het kasteel er vroeger ongeveer heeft uitgezien. het kasteel heeft een Duitse bouwstijl. kenmerkend voor deze Duitse kastelen is dat het vierkant gebouwd is omringd door hoge muren. Ook stonden rondom het hele kasteel grote uitkijktorens in plaats van alleen op de hoeken van de muren. Naar schatting werd het kasteel bewoond door 30 mensen waarvan ongeveer 4/5 wachters voor op de torens. Wat bijzonder veel is. Vaak werden de kastelen namelijk maar bewoond door ongeveer 11 personen.
Alleen als er oorlog of een conflict was kwamen de rest van de mensen in de omliggende omgeving het kasteel in om te schuilen en om te kunnen vechten want ook dit kasteel werd ter bescherming omringt door een gracht. (Funfact: vroeger durfde mensen het water niet in 1: Omdat ze vaak niet konden zwemmen. 2: Omdat het water heel vies was omdat alle poep en plas daar ook in belandden. 3: Omdat mensen vaak dachten dat er enge gevaarlijke wezens in het water woonden.) In dit geval was de gracht (die niet eens zo diep is) dus een echte uitkomst en bood hij veel bescherming.
door de jaren heen is het kasteel meerdere keren veroverd, afgebroken, opnieuw opgebouwd, in de fik gestoken zodat veel is afgebrand en zelfs de prooi geweest van het stuifzand van de duinenwaardoor een deel ook onder het zand terecht is gekomen. Hierdoor is het kasteel nu in plaats van een kasteel een ruïne. Gelukkig werd in de 19e eeuw de ruïne weer een beetje gerestaureerd. Ook leuk om te weten is dat het kasteel (nu dus de ruïne) toen werd geregistreerd als ons eerste rijksmonument!

eigen belevenis
Ik vond het superleuk en interessant om een keer geweest te zijn. ondanks dat een groot deel is vergaan en alleen de ruïne dus nog over is maakt het gebouw zeker niet minder indruk. De locatie word ook veel door mensen afgehuurd om te gaan trouwen en dat kan ik me helemaal voorstellen. Er hangt daar een magische sfeer. Ook erg leuk vond ik dat we bij binnenkomst een plattegrondje kregen met uitleg waar precies wat was. grote delen van de torens en de muren mogen dan verloren zijn gegaan maar alle fundamenten liggen er wonderbaarlijk genoeg nog. Toen ik eenmaal bij de ingang aan de meneer van de ruïne vertelde dat ik naar het kasteel was gekomen om er een verslag over te maken heeft hij me zo goed mogelijk geholpen en daar heb ik zeker wat aan gehad. Het is altijd leuk om de enthousiaste mening en verhalen van een ander te horen :)
Mijn tip: neem een kleed en wat te eten en/of drinken mee. De binnenplaats is namelijk grotendeels intact gebleven waardoor je er perfect in het gras kan picknicken!

Maak jouw eigen website met JouwWeb